fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

За връзката между хипермобилността, неправилната стойка и гръбначните изкривявания

През последните години все по-актуални стават темите, засягащи детското здраве и профилактика, или по-скоро липсващите такива! Някои от вас сигурно си спомнят как едни хора, в ерата на комунизма, са ги проверявали в училище за гръбначни изкривявания, или как са посещавали лагери или занимания по ЛФК. Е това време за добро или лошо отмина! Никой не прави подобен системен мониторинг на детското здраве, а още повече да ви принуждава да пратите детето си на „омразната“ ЛФК. Това, което искам да направя в този материал е да ви обърна внимание на няколко генетични „подаръка“ и насоча вниманието ви към определени факти, които ще ви помогнат да отгледате по-здраво дете.

Знаете ли, че прекалената гъвкавост или още халтави стави е предпоставка за развитие на неправилна стойка и гръбначни изкривявания? Често в незнанието си приемаме тази даденост за прекрасна възможност да доразвиваме физическата предразположеност на детето си като го запишем на йога, художествена гимнастика, модерни танци или балет, още в детската градина. „Така детето ми ще има красива стойка и походка!“ – си мислех аз, също като много от вас, докато не видях, че стойката на детето ми се променя. Наследената гъвкавост от повод за гордост се превърна в реална опасност, че детето ми също като мен ще страда от болки в кръста до степен на лудост. Оказа се, че именно благодарение на тази  генетична даденост и на факта, че дъщеря ми е слаба и грацилна, животът и е почти предопределен, почти! За да спрем и обърнем процеса я подложихме на три годишен упорит тренировъчен режим, състоящ се от комплекс изометрични упражнения. Стоически и с много говорене се справихме с мрънкането, тръшкането и изобретателния ум на един съвременен тийнейджър. Сега тя е здрава 13-годишна госпожица. Разказах ви моята история,  защото смятам, че ще припознаете нещо от себе си и може да ви е от полза!

По принцип нормалнияобхват на движение на ставите варира в широки граници, в зависимост от пол, възраст, фамилна обремененост, начин на живот и т.н. За ставна халтавост говорим , когато по-голямата част от стандартните  движения излизат извън физиологичните граници, например хиперекстензия над 10 градуса в лакътя и/или коляното. При описаната ситуация се наблюдаваизместване на коленете навън, навътре (фиг. 1) или назад, погледнато в профил при изправено състояние (фиг. 2). Може би се досещате, че по подобие на плоскостъпието, за което вече стана въпрос, тази особеност на съединителната тъкан създава предразположение към  деформации, несъзнателнозаемане на неправилна стойката (лордотична, кифотична, сколиотична) и заболявания на опорно-двигателния апарат. В областта на лактите свръх мобилността можете да видите на фиг. 3 и сами да прецените дали вашето дете притежава този „дар“ и дали  е необходимо да предприемете мерки, които да го защитят от дискомфорт в един бъдещ момент, което би се отразило негативно върху качеството на живот и себеусещане.

С всичко демонстрирано до тук бих искала да повиша информираността ви относно възможностите за корекция на хипермобилността, посредством засилване на мускулатурата и приучване към съзнателен контрол на движенията. Да ви обърна внимание, че избора на спорт би трябвало да бъде основан не само на желанието на детето ви, но е важно да се вземат предвид и възрастта, индивидуалните физически особености и заложби. От изключително значение е адекватното балансираното натоварване използвано в тренировъчния процес, защото всеки спорт изгражда приоритетно едни мускулни групи, за сметка на други и е ВАЖНО как се работи с децата ни във всеки етап от физическото им развитие.

Бъдете бдителни, изискващи и наблюдаващи, защото от нас зависи здравето и качеството на живот на децата ни!

Автор: Маруся Иванова

Очаквайте: За ползите от изометричните упражнения при гръбначни изкривявания

Sorry, the comment form is closed at this time.