fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Срещата на децата с „умните“ технологии – Протракция

Протракция на шия

Все по-често наблюдаваме деца със странна позиция на главата, изглеждащи като костенурчета, сякаш криещи се от света. Какво е това и дали е нормално, имайки предвид съвременните здравни тенденции и проучвания  върху влиянията и качеството на живот.

Живеем в света на „забързаното“ време, пестим от срещи и комуникация „лице в лице“, защото може и виртуално. Седим на маса и „шерваме“ снимки, мисли и статуси, създаваме виртуални образи, които често не отговарят на истинската ни същност и т.н разбирате ме, а децата ни гледат и попиват.

Не може без тези технологии ще кажете вие и аз няма да споря с вас, но къде е мярата?

Ежедневно се говори за повишаване на процента на деца със затлъстявания, сърдечно-съдови проблеми, астма, диабет, гръбначни изкривявания и всеки си мисли, че е застрахован от тях по някакъв начин, а когато не дай боже нещо се случи или се установи, че детето ни е с проблем, търсим кого да обвиним. Учителите били безотговорни, директорите само се чудели как да забогатяват на гърба на децата, системата била скапана, липсва профилактика и прочие, а истината е, че виновните сме ние родителите. Купуваме скъпи играчки за да сме „в крак“ с времето, държим се като приятели, а не отговорни авторитети, говорим за либерален модел на възпитание, който обаче се пропуква от години и накрая се държим като жертви.

Мобилните устройства по ред причини неминуемо се превърнаха в съществена част от живота на нас възрастните, основно средство за комуникация и често продължение на ръцете ни. Те ни дават възможност да се информираме бързо и адекватно за всичко, което ни интересува в реално време и навсякъде, но дали децата ни имат същата необходимост или просто ги държим заети и си осигуряваме спокойствие.

Личното и работно време се сля в едно, в желанието си да се харесаме, успеем и оптимизираме всеки аспект от живота и ежедневието си, без да си даваме реална сметка какво точно правим, защото сме обект на постоянно наблюдение и модел на подражание за децата си. Те са нашето огледало, наш продукт и се побъркваме в стремежа си да ги отгледаме без лишенията, на които сме били подложени и да им осигурим ВСИЧКО.

Веднъж едно дете ми каза „Тате няма пари да ми плаща тренировките, ама знаеш ли, миналата седмица ми купи таблет.“ или още „Мама ми каза, да се откажа, щом ми е трудно на тренировка“. Коментара оставам на вас!

И така, ето какво виждате  вие!

Нищо притеснително на пръв поглед, но „умният“ (smart – превод от англ.) начин на животи използването на мобилни устройства, осакатява децата ни прогресивно и все по-осезаемо.

И сега, ето как изглеждат нещата отвътре, малко стряскащо, но факт.

При подобна позиция на тялото и главата, се получава характерен мускулен дисбаланс, наречен още „горен кръстосан синдром“. При него главата и раменете са приведени напред, а мускулите от предната страна, разгъвачите на шията са с повишен тонус, скъсени и често болезнени. Това предизвиква неравномерно натоварване на различните структури и най-вече на шийните прешлени. Според  специалистите занимаващ се с физиология на ставите, за всеки сантиметър издаване на главата напред (така наречената Протракция на шия), натоварването в мускулите от горната част на гърба и врата се увеличава приблизително с 2 кг. Тази постоянна контракция на мускулите, оказва натиск върху нервите намиращи се в основата на черепа, което може да предизвика главоболие. От друга страна тази позиция на главата може да намали виталния капацитет на белите дробове с до 30%, заради блокираното действие на подезичните мускули, отговорни за подпомагане повдигането на първото ребро по време на вдишване.

В резюме, стана ясно, че това не е здравословната и правилна стойка и е препоръчително ако я забележите при детето си да предприемете спешни мерки. Говорим за постурално отклонение, което води до  хронични заболявания в областта на шията и изисква специфична работа под формата на упражнения, целящи корекция на мускулния дисбаланс.

Вземете нещата в свои ръце и се информирайте, защото от нас зависи здравето и качеството на живот на децата ни!

Автор: Маруся Иванова

Срещата на децата с „умните“ технологии, Част 2 Кифоза

Настоящият материал е публикуван и в www.puls.bg

снимки: Интернет; Created by Freepik

Sorry, the comment form is closed at this time.