fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Срещата на децата с „умните“ (smart) технологии – Кифоза

В първата част от настоящата поредица засегнах темата за порочната (неправилна) стойка и връзката и с МОДЕРНИЯ начин на живот, който водим ние възрастните и превръщащ се в модел за подражание на децата ни. Демонстрирах логическата обвързаност на определени родителски решения, поведение, действия и техния ефект през призмата на социално-здравната грижа за децата ни като същности и бъдещ човешки ресурс.

Посредством визуални материали обърнах внимание на случващото се с прешлените, мускулите и сухожилията в областта на шията и раменете при изнесена глава напред, отклонение от правилната стойка, което често води до болки в горната част на гръбнака, скованост, главоболие, „компютърен врат“ и т.н. Важен пункт в настоящия материал е акцентът върху факта, че отклоненията от нормалното физическо развитие, се развиват между 5 и 16 годишна възраст, като негативно последствие от заседнал  начин на живот, заемане на неправилна стойка и продължително седене в една поза и на едно място. Накратко, това е състояние, при което се наблюдава намалена или липсваща извивка в областта на шията, често срещата при лица с кифоза или още кръгло-вдлъбнат гръб.

Описаното до тук цели да демонстрира обвързаността на двете отклонения (Протракция на глава и Кифоза) от нормалното физическо състояние и необходимостта от предприемане на комплексни методи за противодействие на неправилната стойка и телодържане.

Кифозата е гръбначно изкривяване, което се характеризира с:

  • промяна в позицията на шията, респективно главата;
  • увеличена извивка в горната част на гръбнака, която често води до образуване на гърбица;
  • увеличена извивка в долната част на гръбнака  (лумбална лордоза).

Както при останалите гръбначни изкривявания (Лороза и Сколиоза) кифозата или кифотичната стойка води до усещане за скованост в областта на шията и раменете, болки в областта на кръста и целия гръбнак, което неминуемо затруднява нормалното функциониране на вътрешните органи и оказва негативно влияние върху качеството на живот.

 Предпоставки за развитие на кифотична стойка са:

  • Стоеж в неправилна или още прегърбена позиция на тялото, с отпуснати рамене и изнесена глава напред, позиция, която често се наблюдава в тийнейджърска възраст.
  • Бързото израстване често е съпътствано с недостатъчно развита мускулатура на гръбнака, което води до промяна в стойката и развитие на гръбначни изкривявания.
  • Несъзнателно желание за прикриване на развиващия се бюст при момичетата и несвикнали с височината си момчета.
  • Неправилната позиция на седене и т.н.

Целта на настоящата поредица е да информира общността от настоящи и бъдещи родители за последствията от неглижирането на неправилната стойка и етапите на развитие на гръбначните изкривявания и тяхната логическа обвързаност.

Ние носим отговорност за здравето и качеството на живот на децата си!

Автор: Маруся Иванова

Четете още: За връзката между плоскостъпието и сколиозата. Част 1 Повече за плоскостъпието

 

Sorry, the comment form is closed at this time.