fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Причини за възникване на гръбначни изкривявания в детска възраст – част 1

Причини за възникване на гръбначни изкривявания в детска възраст

От медицинска гледна точка гръбначните деформации се делят на вродени и придобити. В настоящия материал ще бъдат разгледани придобитите гръбначни изкривявания, поради обвързаността им със социалното и физическо обкръжение и жизнения стил.По своята същност гръбначните изкривявания са трайни отклонения от нормалната форма на гръбначния стълб, с функционални нарушения и биват структурирани по признаци и степени на отклонение. Като причини за възникване на придобити гръбначни изкривявания се смятат:

1) Поражения, нанесени от травми или прекарани заболявания, които имат като страничен ефект засягането или изменения в костната система, в това число и наднормено тегло.Тук влизат и занимания със спорт, който развива мускулатурата на детското тяло неравномерно/несиметрично и се превръща в предпоставка за гръбначно изкривяване. Причината е, че  гръбначния стълб не е достатъчно стабилизиран и лесно се поддава на увреждания и деформации.

2) Влияния на обкръжението: неподходяща училищна и/или домашна мебел, нарушение на правилния двигателен режим или продължително седене в една поза и на едно място.

За неблагоприятна училищна среда се приемат: липсата на индивидуални шкафчета като практика в българските училища, в които децата да съхраняват всички необходими пособия, което би позволило отпадането на ученическите чанти; липсата на подходяща или използването на наличната като размер училищната мебел, неотговаряща на различните възрастови групи по ръст; провеждането на учебни занимания по ФВС в нездравословна среда (при лоши материални условия) или с неподходящи физически занимания.Специалистите (ортопеди, кинезитерапевти) препоръчват заниманията по ФВС да са наситени с изправителни упражнения, които увеличават силата и издръжливостта на мускулатурата на трупаи заздравяват  мускулния корсет, липсата на който предразполага към поява на различни недостатъци в стойката. 

3) Вредни навици: стоенето с отпуснат един и същ крак, неправилна походка с отпусната глава напред и свити рамене, носене на ученическа чанта на едно рамо или с една и съща ръка. Един от най-вредните навици е неправилното седене на чина или стола, зад масата, при писане и четене, а също и четенето в легнала позиция.

4) От изключително значение е и положението по време на сън и по-специално качеството на повърхността за сън.

5) Причина могат да бъдат неподходящите дрехи (прекалено тесни и ограничаващи нормалното движение на тялото) и обувки, които не са с ортопедични извивки, а равни, което предразполага към плоскостъпие, а оттам към неправилното телодържане, респективно към гръбначно изкривяване.

6) Дефекти в сетивните органи (очи и уши) предполагат затруднения при чуване и виждане, а от там стремеж към нагаждане на тялото с цел компенсация.

7) Пубертетът се характеризира с процес на бързо израстване и развитие. Несвикнали с височината си (бързо израсналите) високи младежи, започват да ходят приведени, а момичетата пък, срамувайки се от вече развиващия им се бюст, започват да се привеждат също напред в старанието си да го прикрият, което води до изкривяване на стойката и впоследствие изкривяване на гръбначния стълб.

Sorry, the comment form is closed at this time.