fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Плоскостъпие, плоско стъпало, паднал свод, познато още като дюстабан е…

Плоскостъпие или плоско стъпалопаднал свод, наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило. Плоскостъпието е една от най-неглижираните диагнози и рядко се говори за него като фактор за неправилна стойка и развитие на сколиоза.   

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи се появява плоскостъпие. 

 

 

 

 

 

 

 

 

При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото.Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно позицията на глезените, коленете и т.н, съответно създава предпоставки за дискомфорт и болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка. 

Стъпалото е универсалният амортизатор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване и поради този факт тялото автоматично търси своята „удобна“ позиция, а функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб. Последствията са гръбначно изкривяване наречено сколиоза.

 

  

 

Sorry, the comment form is closed at this time.